Hvad er mentalbeskrivelse?

I en mentalbeskrivelse afdækkes hundens grundlæggende egenskaber; flokfunktionen, jagtfunktionen, forsvarsfunktionen og undersøgelsesfunktionen. Egenskaber, der alle er vigtige i samspillet mellem hund og menneske. Hunden gennemgår en række øvelser også kaldet momenter. Disse momenter øger hundens stressniveau og afdækker dens evne til at koncentrere sig og afreagere på de momenter, den udsættes for. En metalbeskrivelse foregår ved at hunden skal gennemgå en række øvelser (momenter), hvor hundens reaktioner vurderes op imod racens ønskeprofil. Du kan se grand danois'' ønskeprofil hér.   

Mentalbeskrivelsens ønskeprofil

Det er ønskeligt, at en hund reagerer positivt og fungerer hensigtsmæssigt i vores moderne samfund. Derfor er der udarbejdet ønskeprofiler for alle hunderacer. Ønskeprofilen for en race, fortæller om hundens evne til at beherske det temperament, den er født med. Ønskeprofiler er lavet ud fra en tænkt hund, der reagerer optimalt på øvelserne (monenterne) i relation til de krav, der stilles i et tidens Danmark. .

Mentalbeskrivelse i opdrættet

En grand danois er en prægtig race – racehundens Apollon. Man forlanger en nervefast hund med stoisk ro, der betragter livet med overblik og i ligevægt. En grand danois, der ikke magter livet pga. et skrøbeligt sind og kravler langs panelerne, må ikke være et racemæssigt kendetegn.

En mentalbeskrivelse skal bruges som ledetråd i opdrættet. Mentalbeskrivelse for grand danois er ikke et krav i forhold til en avlsgodkendelse, men alene en mulighed for hundeejer og opdrætter til at få indblik i den psyke og robusthed som det enkelte individ besidder. En mentalbeskrivelse er ikke en test med en komplet vurdering af ens hund. Det er udelukkende en beskrivelse af hundens adfærd og dens reaktioner på momenterne i øvelsen..