Hvorfor skal jeg købe en grand danois med stamtavle?

En stamtavle fra Dansk Kennel Klub er en anetavle, som viser hundens ”stamtræ” i mange generationer bagud. Den er det arbejdsredskab, der har gjort mennesket i stand til at skabe alle de hunderacer, vi har i dag. Mennesket  opdrætter ikke hunde, for at udstille dem. En stambog har intet med udstillinger eller fine titler at gøre – hvilket ellers er et argument mange bruger for at fravælge den. En stambog er et arbejdsredskab til at opdrætte hunde med forskellige brugsegenskaber fx. jagt, væddeløb, hyrdning, træk, vagt eller selskab. Har man kendskab til enkelte hundes bedrifter, kan man med stambogen i hånden finde disse hundes nære slægtninge og derfra udvælge hunde med netop de ønskede egenskaber. Stambogen kan også bruges til at spore hundens ophav laaaangt tilbage, og derigennem sikre sig, at hundehvalpen har den rette genetiske arvemasse og dermed (forhåbentlig) får det rette udseende, det korrekte temperament og den adfærd som racen foreskriver. Stamtavlen er også et vigtigt redskab i forbyggelse og bekæmpelse af arvelige sygdomme. Af alle disse grunde er en stamtavle et meget vigtigt arbejdsredskab.

 Opdrætter med kennelmærke 

En opdrætter i Grand Danois Klubben i Danmark vil, udover at sælge sine hunde med stamtavle, fuldt vaccineret, dyrlægetilset og med rejsepas, være forpligtet af at opdrætteren har taget en uddannelse i Dansk Kennel Klub og skal dermed følge visse regler. Opdrætteren skal enten have taget Dansk Kennel Klubs Opdrætteruddannelse eller Hundeholderuddannelse. Hvilken af disse uddannelser, der skal tages er afhængig af hvor aktiv opdrætteren er. For at få et kennelmærke skal 1 af disse uddannelser være gennemført. Opdrættere modtager lejlighedsvis såvel anmeldte som uanmeldte kennelbesøg og kennelinspektioner. Dette er alle hvalpekøberes bedste sikkerhed for at en hvalp under sin opvækst har haft gode vilkår, har modtaget det rette foder, og er socialiseret i tilstrækkelig grad.

Købeloven og købsaftale

Som udgangspunkt anses hundeopdræt som erhvervsmæssig virksomhed i købelovens forstand. Det betyder, at enhver købsaftale som udgangspunkt er omfattet af købelovens særlige regler om forbrugerkøb. Købelovens regler for forbrugerkøb kan ikke fraviges til skade for køberen. Dette indebærer at en hvalpekøber især bør overveje konsekvensen af en evt. ”mangel”. Enhver sælgers forsøg på fraskrivelse af ansvar ved tilføjelsen af ”solgt som er og forefindes” eller lignende, har ingen retslig gyldighed. En mangel der viser sig inden 6 måneder efter leveringen, må antages at have været til stede da købsaftalen blev indgået. Fristen for klage over mangler ved hunden er 2 år. Opdrætter hæfter for mangler, der er arveligt betingede eller medfødte eller betinget af forhold hos opdrætter. Dansk Kennel Klub har udarbejdet en købsaftale, og det anbefales stærkt at parterne gør brug af denne aftale. Aftalen kan hentes hér hos DKK..Brugen af aftalen indebærer af evt. tvister kan behandles af Dansk Kennel Klub’s klagenævn, udover Købelovens muligheder ved dansk domstol og Forbrugerklagenævnet. Denne mulighed gælder kun for hunde med stambog!

socialisering

3 blå kuldsøskende socialiseres på en gågade